'מדעים ויהדות' מציינת 25 שנה: הרב נורדמן מסכם "חתונת כסף של חזון וחינוך"
הרב בן ציון נורדמן, מייסד ומנכ"ל רשת "מדעים ויהדות", מדבר על שנה של אתגרים וצמיחה, ועל הסוד למסע חינוכי שנמשך כבר רבע מאה.
"זו לא הייתה רק שנת לימודים – זו הייתה שנת מבחן לרוח הישראלית. ודווקא בתוכה, 'מדעים ויהדות' הוכיחה שוב שהיא יותר ממוסד חינוכי – היא בית."
שנת הלימודים תשפ"ה נחתמה זה עתה, וללא ספק תיזכר כאחת המורכבות ביותר שידעה מערכת החינוך בישראל. בין מלחמות, אתגרים ביטחוניים ואלף סימני שאלה, רשת "מדעים ויהדות" לא רק ששרדה – היא פרחה. בראיון מיוחד, מסכם הרב בן ציון נורדמן שנה בלתי נשכחת, מודה לצוותיו ומכין אותנו לשנת ה-25 המרגשת.
אנחנו, אנשי החינוך, יודעים שאין באמת "חופש" בסוף שנה. הראש כבר רץ קדימה, אל אתגרי השנה הבאה. אבל השנה, המחשבות הללו מקבלות משמעות כפולה ב"מדעים ויהדות": אנחנו מציינים את סיום השנה ה-24, ובספטמבר הקרוב נפתח רשמית את שנת ה-25 לרשת! חתונת הכסף שלנו! חצי יובל שנים, דור שלם של תלמידים, בוגרים ובוגרות שנושאים את דרכה המיוחדת של הרשת. זהו מסע מדהים, שראוי להתבונן בו מקרוב. מ – 20 תלמידים לחזית חינוכית: מסע של אמונה וצמיחה
כיצד מסכמים שנה כזו, ואיך רואים את ההתפתחות מול האתגרים?
"התמונה שעולה לי בראש היא תמונה כפולה. מצד אחד, קשיי השנה שחלפה – המציאות הביטחונית שחדרה לכל בית, לכל כיתה. מצד שני, אני חוזר 25 שנה אחורה, לראשית הדרך: התחלנו אז עם כ-20 תלמידים נלהבים, אבל עם חזון אחד ברור – לחבר. לחבר בין קודש לחול, בין עבר לעתיד, בין מגזרים.
"והיום? בסיעתא דשמיא, אנחנו מוסדות חינוך לתפארת, עם כ 2,000 תלמידים ותלמידות – מילדי הגן, לילדי בית הספר היסודי, דרך מועדוני נוער ועד פעילויות ייחודיות. הפעילות שלנו התרחבה מחריש במזרח ועד קיסריה – אור עקיבא במערב, מחוף הכרמל ועד קיבוצי עמק חפר וכפר יונה, כולל פעילות משמעותית גם בתל אביב.
אלפי בוגרים ובוגרות עברו דרכנו, כשהם נושאים את דרכנו המיוחדת – דרך של ערכים, מצוינות וגמישות. זהו רצף של ברכה, ואין לנו אלא להודות ולהתפעל מהנס הזה. השנה הייתה מאתגרת במיוחד. אני גאה בצוותים שלנו על המחויבות הבלתי מתפשרת לחינוך הילדים והנוער שלנו, גם ברגעים הקשים ביותר."
בין אזעקות לבינה מלאכותית: חדשנות וחוסן חינוכי
איך התמודדתם עם האתגרים הביטחוניים בפועל, ומהם ההישגים החינוכיים שאפשר לזקוף לזכותכם השנה, למרות המצב?
"הצוותים החינוכיים שלנו הפגינו גמישות ויצירתיות בלתי רגילות. לא רק ששמרנו על שגרת לימודים, אלא ידענו להסתגל במהירות: העברנו פעילויות למרחבים מוגנים, קיימנו שיעורים מקוונים כשנדרש, ובעיקר – הקפדנו על תמיכה רגשית וקשר אישי עם כל תלמיד. הקהילה כולה התגייסה כדי להבטיח את רציפות הלימוד והחינוך.
"ובמקביל להתמודדות היומיומית, השקענו רבות בקידום חדשנות חינוכית. הצוותים שלנו עברו השתלמויות מתקדמות, כמו סדנאות בנושא בינה מלאכותית באוניברסיטת בר-אילן, והטמיעו טכנולוגיות חדשות בכיתות. אנחנו גאים בבוגרים שלנו, שמסיימים את היסודי ואת תיכון 'יש"י', ויוצאים לעולם מוכנים ומצוידים."
ומה הסוד מאחורי המסירות הזו של הצוותים?
"הם הלב הפועם של 'מדעים ויהדות'. אני רוצה להודות מקרב לב למנהלת בית הספר היסודי, גברת גילה נהרי, ולמנהלת בית הספר השש-שנתי 'יש"י', גברת חגית אביר, על הובלה מקצועית וערכית. גם בגני הילדים, בהובלת גב' בתיה קוסניגר, אנו רואים התפתחות מדהימה בזכות הגננות ותומכות החינוך המסורות. כל אחד ואחת מהם, מהמורים ועד צוותי האדמיניסטרציה, הוכיחו מסירות אין קץ. אי אפשר להפריז בחשיבותם."
הסיפור של ליאם: כשהחינוך מחזיר את הצבע לחיים
"אני זוכר מקרה מרגש במיוחד מהשנה האחרונה. ילד בשם ליאם, שעבר תקופה קשה של חרדות וקשיי הסתגלות בעקבות המצב הביטחוני. הוא התקשה להתרכז, לספוג חומר, ואפילו להגיע לבית הספר. צוות בית הספר, המורים והיועצת, לא ויתרו עליו לרגע. הם בנו עבורו תוכנית תמיכה אישית, כללו אותו בקבוצות קטנות, והעניקו לו תחושה של ביטחון ושייכות.
לאט לאט, ראינו את ליאם פורח מחדש. העיניים שלו חזרו לזהור, הוא שב להשתתף בשיעורים ואפילו הוביל פרויקטים. כשהוריו סיפרו לי בהתרגשות: 'הרב, הוא לא רק חזר ללמוד – הוא חזר לחיות ולצחוק בזכותכם', הבנתי שוב את עומק השליחות שלנו. זה מה שמניע אותנו יום-יום."
הביקוש גובר – קדימה לשנת היובל!
כשאתה מדבר על צמיחה מרשימה וביקוש גובר, איך זה מתבטא בפועל לקראת שנת היובל, שנת ה-25?
"הביקוש למוסדות 'מדעים ויהדות' עולה על ההיצע שנה אחר שנה. בימים אלו ממש אנחנו בעיצומה של עבודת השיבוץ לגני הילדים, בשיתוף עם אגף החינוך, ואנחנו עושים הכל כדי לענות למקסימום פניות. גם בתיכון יש התרחבות גדולה, עם פתיחת ארבע כיתות ז' חדשות ועיבוי כיתות נוספות. אפילו במעונות היום בבנימינה, ההרשמה נסגרה הרבה לפני המועד המתוכנן! יש הורים שכבר מבקשים להירשם לשנה הבאה – תשפ"ז – עוד לפני שהתחלנו את תשפ"ו. זו הבעת אמון מדהימה.
"אנחנו מתכננים להמשיך להרחיב את השימוש בטכנולוגיות מתקדמות, לקדם יוזמות חינוכיות חדשניות ולהעמיק את הקשר עם הקהילה. המטרה שלנו ברורה: להעניק לתלמידים חינוך שמכין אותם לעולם המשתנה, תוך שמירה איתנה על ערכי היהדות והמסורת – כי אלו העוגנים שלנו."
הסיפור של מאיה ויונתן: הבוגרים שממשיכים את הדרך
"לא מזמן פגשתי את מאיה ויונתן, בוגרי תיכון 'מדעים ויהדות' מלפני מספר שנים. מאיה סיימה לימודי הנדסה, ויונתן משרת ביחידה קרבית משמעותית. שניהם, כל אחד בתחומו, סיפרו לי איך הכלים שקיבלו אצלנו – השילוב של חשיבה מדעית חדה עם עומק ערכי, היכולת לשאול שאלות ולחבר בין תחומי דעת – סייעו להם משמעותית.
מאיה אמרה: 'למדתי אצלכם לא רק לפתור תרגילים, אלא לפתור בעיות בחיים, מתוך פרספקטיבה רחבה'. יונתן הוסיף: 'הבנתי איך הערכים שספגנו הם המצפן גם במצבי לחץ הכי קשים'. הסיפור שלהם הוא ההוכחה הטובה ביותר שהזרעים שאנחנו זורעים נובטים ופורחים, והם דור שלם של מנהיגות ישראלית-יהודית חדשה."
לסיום, מה תרצה לאחל לקראת החופשה ?
"אני מבקש להודות מקרב לב לכל השותפים שלנו: למשרד החינוך, לרשויות המקומיות, כשליבת הפעילות נשענת על שיתוף פעולה הדוק עם עיריית חדרה – ראש העיר, מחזיק תיק החינוך ניר בן חיים, מנכ"לית העירייה גב' זיוה הימברג, מנהל האגף שלומי דהן, סגן מנהל האגף שמעון חלפון, מנהלת אגף הגיל הרך גילה גואטה, ומנהלת אגף הרישום גלית מגילה. הם שותפים אמיתיים לדרך.
"ולכל התלמידים, ההורים והצוותים – אני מאחל לכם חופשה נעימה ובטוחה. נמשיך לפעול יחד למען חינוך איכותי, ערכי ומתקדם. שנזכה לשנה של שלום, בריאות והצלחות – ולחגוג יחד, מכל הלב, את שנת היובל המרגשת של 'מדעים ויהדות'!"